Halmstads Föreläsningsförening 135 år - en förening med anor
Föreningen bildades 26 januari 1890, men det skulle dröja till februari innan den första föreläsningen ägde rum i Missionsföreningens hus på Källegatan. Föreläsningarna skulle verka för arbetarklassens bildning och hade ofta en populärvetenskaplig inriktning. Arbetarna hade fått en insikt om vad gemenskap och solidaritet innebar för dem själva. "Kunskap är makt" hette det. Bildningsbehovet var stort och föreläsningarna var den enda frivilliga vuxenutbildningen.
Många föreläsare har vi mött under åren
Den första föreläsningen hölls av adjunkt Fredrik Bökman, en lokalt känd och uppskattad föreläsare och ämnet var "Människans nervsystem och sinnesorgan". Det skrevs om honom att "han var en hoppande låga av pedagogisk entusiam.....och vi kände oss mera som åskådare av ett glansfullt pajazzonummer än som offer av undervisning". 300 kom och avgiften 10 öre - om man inte löste terminskort för 1 kr.
25 föreläsningar arrangerades under första året. År 1900 flyttade föreningen till den nybyggda Immanuelskyrkan, stadens största lokal med upptill 700 platser.
Under 20-talet började kvinnliga föreläsare anlitas. Med dr Gärda av Geijérstam höll en föreläsning med titeln "Något om rasförsämring". Rasbiologi väckte intresse genom olika "vetenskapliga" rön. Lite mer lättsamt var särskilda sångaftnar. Under första världskriget anordnades i snitt 34 föreläsningar varje år, inte om det pågående kriget utan mer med historisk anknytning. Men under andra världskriget kunde det handla om bakgrunden till kriget, som t ex "Antisemitismen genom tiderna. Från babyloniska fångenskapen till Hitler".
I början av 1890-talet tävlade teknikerna om vem som skulle bli först med att konstruera en radio. Uppfinningen kom att bli viktig för folkbildningen. Vem minns inte Sten Bergmans, Sven Hedins och Hans Ostelius röster i radion och 1951 fick åhörarna i Halmstad höra Bergmans föreläsning "Bland vildar och paradisfåglar på Nya Guinea". Radion, liksom senare televisionen, kom både att locka besökare till offentliga föreläsningar och på samma gång få besökarna att istället stanna hemma. Föreningen fick lägga ned verksamheten i november1969 pga sviktande publikunderlag.
Men 1993 var det dags för nypremiär. Den första föreläsaren blev lundaprofessorn med halländskt påbrå Bodil Jönsson om "Utmaningar inför 2000-talet". Året därpå kom Kjell-Olof Feldt med "Livet i politiken".
Ämnena har varit minst sagt skiftande, men vissa favoriter har ändå kunnat utkristalliseras. Ett sådant är reseskildringar. När TV-kändisen Agneta Sjödin berättade om sin pilgrimsresa till Santiago de Compostela hösten 2009 ringlade kön utanför Immanuelskyrkan så lång, att många fick nekas att ta del av denna upplevelse.
Publikundersökning har visat att just livsresor är populära. När dokumentärfilmaren Tom Alandh i januari berättade om "45 år på SVT - människor jag mött" var huset fullt. Detsamma gällde "Jakten på stjärnorna - från Simlångsdalen till världens kök", då vi hösten 2023 fick följa stjärnkocken Jacob Holmström från sin pappas kök till vinsten av Kockarnas kamp.
Sedan nystarten har cirka 250 föreläsningar arrangerats. Det unika är det personliga mötet med en inom sitt ämne kunnig och engagerad person och det tror vi på! Vi vill bidra till det livslånga lärandet och vara en berikande mötesplats för alla.
Läs mer: Halmstads Föreläsningsförening 125 år - en förening med anor. (Föreningen Gamla Halmstads Årsbok 2015, sid 152.)