Halmstads Föreläsningsförening
Föreläsningar våren 2024

Trädgårdar med växter från hela världen

Foto: Göran Johansson

Thomas Andersson

Många trädgårdsväxter kom till Sverige redan på 1500-talet och betraktas idag som svenska.

Engelsmännen var pionjärer som insamlare av exotiska växter, främst från Kina och Japan. Växterna har också korsats för att få fram vackra och tåliga hybrider. 

Fransk och japansk trädgårdsfilosofi har påverkat hur vi skapar våra trädgårdar.

Med bilder berättar den halländske naturfotografen Thomas Andersson växternas historia och gör besök i botaniska trädgårdar och parker i Sverige och Europa.

10 april 2024 kl 19.00

Ruths garderob - en modehistoria

Foto: Ewa Stackelberg

Ingela Bendt

författare och fotograf, bjuder på en klädresa från 1930-tal till 1970-tal, en ingång till både mode- och kvinno-historia.

Mamma Ruth efterlämnade en unik garderob, som dottern Ingela tog över.

Den unga modeintresserade Ruth kom till Paris, men gifte sig sedan med borgmästaren Ragnar i småstaden Mjölby. Hon lät sy upp kläder hos sömmerskor eller sydde själv. Förutom ett porträtt av en borgerlig kvinnas liv framträder också en berättelse om relationen mor och dotter, om frigörelse och försoning.

7 februari 2024 kl 19.00

Svenska dialekter i förändring

Foto: Privat

Jenny Nilsson

medverkande  i Fråga Lund, är språkvetare vid Institutet för språk och folkminnen och forskar om talspråk ur olika perspektiv.

Svenska dialekter förändras ständigt, och idag låter svensktalande allt mer lika varandra.

Men hur uppstod dialekterna? Hur har de kommit att låta som de gör idag? Och vad har svenska dialekter för framtid? I den här föreläsningen djupdyker vi ner i Sveriges språkliga variation och benar ut vad det är som gör att språk förändras eller inte.

 

28 februari 2024 kl 19.00

Hur tämjer vi och husdjuren varandra?

Foto: Stefan Tell

Bo Söderström

biolog, författare och chef-redaktör vid Kungliga Vetenskapsakademin, har länge haft ett stort intresse för våra vanligaste husdjur och deras beteenden. I böckerna ”Hur tänker din katt?” och ”Hur tänker din hund?” har han beskrivit och förklarat de mest spännande forskningsresultaten.                  

Lär dig mer om hur husdjuren ser på oss och om samspelet mellan oss och dem. Hur skall du klappa katten så att den mår bäst? Hur mycket av hundens beteende är medfött?  Är katten verkligen en social enstöring och hunden människans bästa vän?

20 mars 2024 kl 19.00